Ikwilwijn.be
allesproeven
©  allesproeven

Recente entries
champagneweekend
champagne
whisky
buitenland
proeverij

Categorieën
Alle categorieën
buitenland (1)
champagne (2)
intronisatie (1)
reactie (1)
rood (2)
whisky (1)

Archief per dag
26/05/10
02/03/08
23/02/08
17/11/07
20/09/07
06/09/07
01/09/07
28/08/07champagneweekend

26/05/2010 - champagne 
Reacties: 3  - Reageer

 

champagneweekendHet Pinksterweekend was een ideaal moment om naar de noordelijkste wijnstreek van Frankrijk af te zakken, zijnde de champagnestreek. 8 koppels tekenden present.
De eerste lichting vertrok zaterdagvoormiddag. Via Gembloux en Chimay ( prachtige streek !) werd een eerste halte gehouden te Vervins in het hotel La Tour du Roy. Uitstekende keuze. Hendrik IV werd in dit historisch pand tot koning gekroond. Weet ook dat de zoon Fabrice van de eigenaarster Desvignes in 2007 de Bocuse d'Or wedstrijd gewonnen heeft en dit zegt al veel.
De tweede lichting vervoegde ons zondagmorgen en via landweggetjes werd er naar de champagnestreek gereden.
We hebben de streek 'Côte des Blancs' bezocht, gelegen ten zuiden van Epernay en waarbij de ranken omzeggens uitsluitend uit Chardonnaydruiven bestaan, waardoor het merendeel van de champagnes 'blanc de blancs' zijn. De chardonnay geeft aan de champagne haar mineraliteit en smaken zoals boter, toast, ja zelfs brioche.
Eerste champagnestop werd het huis Milan te Oger. Enkele maanden geleden werd ik er goed ontvangen, maar nu.... Het was blijkbaar opendeurdag en het zat er vol Belgen. We mochten eerst slechts 2 champagnes proeven en dienden daarna reeds onze bestelling te plaatsen. De 'Millenaire' was nog steeds goed. We proefden er ook de brut réserve, maar deze champagne was iets te veel 'boisé'. Na lang aandringen mochten we de cuvée tendresse proeven en er werd tenslotte nog één fles 'glamour rosé' opengedaan. Deze rosé was volgens mij niet goed en had bovendien kurk.

Tweede champagnestop was bij de heer en mevrouw Collard te Vertus. De ontvangst was hartelijk, maar wij waren dan ook die dag hun eerste klanten.
Ik proefde er de brut blanc de blancs , de carte rouge (mengeling van chardonnay en pinot noir) en de brut rosé ( chardonnay en 15 % pinot noir gevinifieerd in rood).
Enig minpunt : de eigenaars hadden die dag maar weinig flessen in hun frigo staan. Niettemin een adres om te onthouden.
Nadien hadden wij nog een afspraak bij Michel Rogue te Vertus. Wij werden er echter slecht ontvangen, in die zin dat mevrouw ( ?) Rogue geen zin had om 16 personen binnen te laten, waarna zij de deur sloot en dit ondanks de gedane reservatie. Verrassing alom, maar niet getreurd, er zijn genoeg andere ontdekkingen te doen.

Het was al 17 uur en er werd besloten om naar het hotel Hostellerie du mont Aimé te Bergères les Vertus te gaan. Er was een overdekt zwembad hetgeen altijd in de smaak valt bij goed weer. Sommigen doken dan ook het zwembad in, terwijl anderen meer oog hadden voor het proeven van champagne. Op het eten in het hotel valt niets te zeggen. De kok en eigenaar Sciancalepore kent zijn vak.
Maar het beste moest nog komen ....
De volgende dag waren 2 proeverijen voorzien, één bij Cazals en één bij Launois. Bij deze laatste dienden wij uiterlijk om 12u30 toe te komen, doch er werd tijdig afgebeld.
Inderdaad, om 11 uur waren wij stipt te Les Mesnil-Sur-Oger bij Cazals, doch de huidige eigenares, Mevrouw Delphine ( 4e generatie Cazals), die slechts om 11u15 toekwam, stelde voor om naar het kasteel te Oger te gaan, waarna wij ontvangen werden door haar en haar moeder in de prachtige tuin van het domein. Het kasteel - in feite is het geen kasteel, maar eerder een ommuurde manoir ( misschien is het woord 'clos' nog beter) - behoorde indertijd toe aan de heer Léon Bourgeois, advocaat, politieker, eerste minister en ja, deze persoon kreeg zelfs in 1920 een nobelprijs voor de vrede.
We kregen een degustatie om U tegen te zeggen en nadat wij besteld en de kartons in de auto's gelegd hebben , stelde Mevrouw Delphine dat zij weg moest om haar kind op te halen , daar waar moeder Cazals ( +/- 70 jaar) een dutje ging doen , waarna wij in de tuin mochten blijven om nog verder te genieten van de uitstekende champagne. Tevens mochten wij de sanitaire installatie van het 'kasteel' gebruiken. Van gastvrijheid gesproken.
Er werd achtereenvolgens geproefd ( allen 100 % chardonnay) :
1. cuvée Vive, grand cru : extra brut : weinig gesuikerd : elegant en fris ;
2. carte d'or : mengeling van 3 jaren met reservewijn : fruitig, ietswat citrusachtig, en biedt een weelde voor zijn geld ( 15,75 €)
3. Clos cazals 1999 : vieilles vignes : met druiven die enkel het licht gezien hebben in de clos. Deze locatie heeft er zijn input. Fluwelen afdronk. Werkelijk, een gul glas champagneplezier, maar de prijs is er ook naar ( 47,25 € de fles en gelimiteerde oplage). Zoals iemand zei : 'deze champagne is een weerspiegeling van vriendschap en uitbundigheid, die mens en natuur hier met elkaar vervlechten'.
4. Cuvée rose : is champagne chardonnay grand cru met coteaux champenois van Verzenay ( pinot noir = 15%). Rood fruit. Prachtig, de enige goede rosé welke ik dit weekend gedronken heb.

Om 15 uur hebben wij dan de spreekwoordelijke deur achter ons toegedaan en zijn we in formatie naar huis gereden. Om dit weekend af te sluiten hebben de organisatoren Sofie en Nick nog iedereen uitgenodigd om enkele gekoelde flessen champagne te kraken. Thanks my friends.

champagne

02/03/2008 - intronisatie 
Reacties: 0  - Reageer

 

champagneWie indertijd mijn artikel over de champagne 'Deutz' gelezen heeft, zal genoteerd hebben dat er onenigheid bestond tussen de franse 'Ordre des coteaux de Champagne' en haar belgische afdeling, onder leiding van de heer Roger Leblicq.
De situatie was zodanig verzuurd ( er werd o.a. blijkbaar opdracht gegeven aan de champagnewijnboeren om aan de heer Leblicq geen champagne meer te verkopen) dat deze laatste met een aantal champagnevrienden, die nota bene lid zijn van de 'Ordre des coteaux de Champagne' een nieuw orde opgericht heeft. Op 1 maart 2008 was het zover!
In het toprestaurant 'De Bijgaarden' welke de titel 'Relais de Champagne' meekreeg ( zoals bij de 1e vaart van een boot werd er een champagnefles tegen de voorgevel van het restaurant stukgeslagen) zag de 'grande commanderie européenne du champagne', tijdens haar eerste 'intieme' kapittel het daglicht. De heer Roger Leblicq is de 'grand commandeur', de heer Yvon Vaneeckhout is de grote konstabel ( connétable) en de heer Alain Marchal de grote seneschalk ( sénéchal).
Na het gebruikelijk aperitief ( champagne Mercier) werden de dignatarissen, de consuls ( vlaams Brabant, Waals Brabant, Oost-Vlaanderen, Luik, Brussel, Val d'Oise, EEG), de groot-officieren, de officieren en de ridders officieel, met erezwaard, geïntroniseerd, uiteraard gepaard gaande met de nodige bubbels( Moët chandon), allen begaan met slechts 1 zaak : de champagne in al zijn geledingen hoog in het vaandel dragen.
Qua eten niets op aan te merken : eerst hapjes, vervolgens duo van pompoen, in soep en rauw gemarineerd, doorschijnende ravioli van peterselie en pastinaakpuree, nadien gebakken zeeduivel met chutney van papaya en tenslotte gratiné van champagne met ananas ( subliem!).
Godendrank was er in overvloed : kwamen achtereenvolgens in het glas : laurent Perrier ultra brut, Tribaut brut chardonnay ( blanc des blancs) : verrukkelijk, champagne de Venoge 2000, Bricaut brut ( is van Vranken), Ellner rosé ( prachtig, volgens mij 50 % pinot meunier en 50 % pinot noir)
De bezielers van deze commanderie zijn vol enthousiasme en denken aan internationale uitbreiding. Eerstdaags zou men al in Zuid-Frankrijk een relais oprichten. Op 5 april 2008 heeft het groot kapittel van deze commanderie te Brussel plaats.
Oh ja, de franse 'Ordre des Coteaux de champagne' gaat wel in de tegenaanval. Eind april as. houdt zij ook een groot kapittel. Iedereen werd uitgenodigd, met uitzondering van de heer.... Leblicq.
Wordt zeker vervolgd.

whisky

23/02/2008 - whisky
Bewerkt: 23/02/2008 
Reacties: 1  - Reageer

 

whiskyHebben jullie ook, een tijdje geleden, op Ring TV, naar de afleveringen over de Schotse whisky, gekeken?
Een gunstige wind zorgde ervoor dat ik onlangs uitgenodigd werd om deel te nemen aan een degustatieavond te Essene in de Whisky house waarvan de eigenaar Geert De Bolle is. Indachtig de afleveringen van Ring TV over de whisky kon ik natuurlijk niet twijfelen. Een unieke ervaring, temeer ik over whisky weinig afweet.
Op 4 uur tijd probeert Geert U een inzicht te geven over hoe schotse whisky - single malt- gemaakt wordt en op welke manier er gedegusteerd wordt.
Enkele regels moeten steeds in acht genomen worden :
a) degusteren in een tulpglas ( voor de aroma's)
b) nooit ijs toevoegen ( een druppel water volstaat, waardoor men de geur en smaak van de malt laat opbloeien)
c) water mag toegevoegd worden bij een whisky met meer dan 45°.

Vooraleer whisky een internationale bekende drank werd maakten de schotten al 'uisge beatha', een keltische term voor 'levenswater'.
Een single malt is het produkt van 1 enkele distilleerderij. Diverse vaten van diverse jaargangen worden met elkaar vermengd. Het vat met de jongste malt bepaalt de uiteindelijke leeftijd die op de fles staat vermeld.
Een single malt wordt uitsluitend uit gemoute gerst gestookt ( in USA wordt bourbon whisky met maïs gemaakt) en is dus afkomstig uit 1 distilleerderij. ) Vervolgens toevoeging van water, hetgeen in Schotland geen probleem is. Voordat het vergistingsproces van de gerstkorrels begint moeten dezen eerst in water ontkiemen (mouten). Vervolgens wordt de ontkiemde gerst gedroogd op een geperforeerde plaatstalen vloer, waaronder warme lucht, afkomstig van een turfvuur, wordt aangevoerd. ALs de gemoute gerst is gedroogd, wordt dit, na grof te zijn gemalen, waarbij het aanwezige zetmeel wordt omgezet in suiker vermengd met warm water tot een temperatuur van +/- 60°. Vervolgens wordt gist toegevoegd en zo ontstaat alcohol. Daarna gaat het vocht naar de potstills ( uivormige koperen ketels) voor het distilleerproces. Nadien volgt het rijpingsproces in de vaten ( minimum 3 jaar en 1 dag) en het bottelen ( in USA : 4 jaar en 1 dag).

Weet ook dat whisky gevoelig is aan temperatuurverschillen en dus liefst bewaren aan een constante temperatuur ( bv kast, kelder). Evenmin mag men een fles whisky horizontaal leggen. De flessen zijn namelijk afgesloten met een dop waarin de kurk is gelijmd. Wanneer de fles 'plat' ligt, dan kan de alcohol de lijm oplossen, met alle gevolgen vandien.

Single malt wordt nooit gemengd. Weet ook dat er nu al bio-whisky bestaat !

Kwamen achtereenvolgens in het glas ( allemaal single malts ):
1. secret stills 2006 ( Lowland) : gebotteld door Gordon & Mc PHaid, 17 jaar oud, 45°. Goudgele kleur, zacht, citrus en hooigeur. Geen turfsmaak
2. Old Pulteney: 12 j : zacht, anijsachtig, zoet ( carameltoevoeging)
3. old Pulteney : 17 jaar ( volgens sommigen de beste van de avond, doch dit is relatief. Indien men graag een turfsmaak heeft, dan verkiest men bv. een Ardbeg)
aroma's : appel - vanille, citroen. Zoeter dan die van12 jaar, zijnde het gevolg van spaanse sherry vaten, waarin de whisky gerijpt werd ( geen carameltoevoeging)
4. Strength : 11 jaar : Longmorn 1996 :zoet, notensmaak
5. Benromach 8 j, 56° : rokerig, persoonlijk vond ik deze whisky wat bitter en wrang.
6. Highland Park( Orkney Islands) : single cask 59,6° : 11 jaar oud , zoet, exotisch fruit, notensmaak ( gerijpt op sherryvaten)
7. Ardbeg 'Almost there' 9 jaar oud, uitgesproken aroma van turf, jodium, fruitig , ook rokerig. Afkomstig van the Isle of ISLAY
8. Laphroaig : 10 jaar oud, ( Islay), doordringende aroma van turf, tabaksrook

Het minste wat gezegd kan worden is dat de gastheer gepassioneerd is door de whisky. Gedurende 4 uren hebben we ons op geen enkel ogenblik verveeld. Geert legt op een professionele wijze uit hoe whisky gemaakt wordt, waar de distilleerderijen zijn, wie de eigenaars zijn en af en toe komen er anekdotes aan te pas.
Kortom, de moeite waard om een degustatie te organiseren, teneinde iets meer te vernemen over deze alcoholische drank, die samen met rum, het meeste in de wereld gedronken wordt.

buitenland

17/11/2007 - buitenland 
Reacties: 2  - Reageer

 

buitenlandDe laatste weken worden wij overspoeld door uitnodigingen voor wijndegustaties, thema-avonden rond wijnen, megavino, proeverij van de grand crus, enz....
Tijd om onze lever een aantal dagen de rust te geven, dit in het vooruitzicht van de nakende eindejaarsfeesten.
Hoe ? Wel, door op verplaatsing te spelen en dit aan de côte d'opale ( +/- 2 uur rijden van Brussel).
Je neemt de E40 richting kust , altijd rechtdoor en éénmaal de hoogbouw aan de Belgische kust voorbij, rijd je Frankrijk binnen. Steeds rechtdoor... Vervolgens neem je de 1e of 2e afslag ( je mag kiezen) voorbij Calais,richting Cap Gris nez en/of cap blanc nez.
Deze kuststrook moet je per auto/moto doen. Zalig.
Idyllische plaatsen zoals Wissant ( voor surfers), Ambleteuse, Wimereux klinken als muziek in de oren.
Bij mooi weer ziet men de kliffen van G.B. Het landschap in de zomer moet adembenemend zijn. In de herfst en winter geeft het een desolate indruk, maar wandelaars en natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken.
De foto stelt Ambleteuse voor ( getrokken omstreeks 10u 's morgens). Een klein dorpje dat bij vele vlamingen dit de Knack lezen, sindsdien gekend is.
Spijtig genoeg werd onze lever opnieuw op de proef gesteld.
Eerste pitstop : restaurant Carpe Diem te Wimereux. Traditionele keuken. Wijnkaart heel beperkt, doch de vriendelijkheid van de eigenaar maakt veel goed. Probeer eens de 'warme ganzelever met een roomsaus van Nouilly Prat, vergezeld van St-Jacobsoesters met grof zeezout. Subliem.
Blijkbaar moet er een ook een pizzeria 'carpe Diem' zijn, doch het gaat hier wel om een restaurant.
Vervolgens : hotel l'atlantique ( 7 kamers = reserveren is een must. Het hotel heeft 2 restaurants. Eerste verdiep : klasse restaurant 'la liégeoise'. Prijs is er dan ook naar. Op het gelijkvloers : brasserie : eenieder vindt er zijn gading. De prijzen zijn bescheiden, doch ook de kaart. Neem daar een pousse-café : de groult ( vénérable). Meer zeg ik niet :je zal wel zien hoe dit aan uw tafel komt....
( de wijnkaart van 'la liégeoise' is ongelooflijk , zoveel flessen zijn er).
De volgende dag werd Boulogne sur mer bezocht. Voor mij een verouderde ( vuile) stad. Nochtans is het een verplaatsing waard. Ga eens eten in 'les Pêcheurs d'Etaples'. Vis is heel vers en prachtig klaargemaakt. Bediening is zoals het hoort. Prijs/kwaliteit correct.
'K zal blijkbaar naar de Noordpool moeten gaan indien ik zonder gezondheidsproblemen de eindejaarsfeesten wil halen !

proeverij

20/09/2007 - champagne
Bewerkt: 28/09/2007 
Reacties: 1  - Reageer

 

proeverijEnkele dagen geleden werd ik door de heer Roger Leblicq 'chambellan au consulat du Brabant à l'Ordre des coteaux de champagne' uitgenodigd om enkele champagnes van het huis DEUTZ ( elite van de champagne industrie) te proeven, dit in de 'relais de champagne DE BIJGAARDEN, waarvan de eigenaar thans de heer Filip De Witte is. Ik zeg 'chambellan', om reden dat de heer Leblicq blijkbaar de titel 'consul' niet mag dragen( alhoewel hij al meer dan 10 jaar in feite als consul fungeert) ingevolge een twist met de internationale (franse) voorzitster van de coteaux de champagne. Doch dit terzijde gelaten.
Het champagnehuis DEUTZ werd opgericht in 1838 te Aÿ door William Deutz en Pierre-Hubert Geldermann. Vrij vlug speelde dit huis een belangrijke rol op de internationale markt qua champagne. Teneinde geen versnippering te kennen van de aandeelhouders trouwden eind 1880 twee kinderen van de familie Deutz en Geldermann opdat het huis 'deutz' familiebezit zou blijven. Deutz is thans één van de 24 huizen welke lid zijn van het 'syndicat des grandes marques de champagne'. Slechte aankopen na 1960 maakten dat het champagnehuis Roederer een meerderheidsparticipatie in Deutz nam. Een goede zet, want complementair : zo elegant als de champagnes van Deutz zijn, zo krachtig en vol zijn die van Roederer.
Op 15 september 2007 werd de 50e verjaardag van het consulaat van Brussel en de 2 Brabanten gevierd. En hoe!
Tijdens de aperitief werd een Deutz brut classic ( fruitige sprankelijke droge champagne, frisse levendigheid, met aroma's va toastbrood) geschonken en toen wist ik het. Dit wordt een prachtige en onvergeetlijke degustatie.
Over het eten valt er weinig te zeggen. Kok Hervé DINDIN is een chefkok en dit zegt voldoende.
Half gebakken ganzenlever in kuikengelei, baars 'blauwe rug' gebakken in olijfolie, suprême van pata negra met kalfszwezeriken en kreeft, groene aspergepunten met witte truffel van het seizoen, kaas : tête de moine, dessert ( perzik in méringuéverrassing en fruitsorbet) en koffie. Een exquis maaltijd.
Ondertussen werd er telkenmale ideale begeleiders geschonken:
eerst opnieuw de Deutz brut classis ;
vervolgens de Deutz blanc des blancs 1998 : expressief, volle neus, geconfijt citrusfruit, aroma van brioche : SUBLIEM ! en ik weeg mijn woorden.
Nadien : Amour de Deutz brut 1999, verrukkelijk. Vettige vlezige champagne ( aroma's : honing, perzik, peer, doortastende aroma van toastbrood). Volgens de kenners was deze champagne nog te jong.
Nadien was ik getuige van een primeur. Voor de eerste keer in 50 jaar werd er geen champagne bij de kaas geschonken, doch wel een rode wijn, zijnde een hermitage rouge 2003 marquise de la tourette, Delas. Voor mij een ideale begeleider bij de kaas.
Thuis heb ik de nodige opzoekingen gedaan en vastgesteld dat het Rhônewijnbedrijf Delas toebehoort tot de groep, waarvan Deutz ook deel uitmaakt, zijnde Roederer.
Dit initiatief kende bij de leden een verdeeld succes. Sommigen vonden dat er niet gesold kon worden met tradities en waren de mening toegedaan dat een fles Deutz rose brut hier op haar plaats was.
Tenslotte heb ik nog het paradepaardje mogen proeven, zijnde een Cuvée William Deutz brut 1998 ( 55% pinot noir). Elegante champagne, aroma's : noten?, vanille, witte perzik, appelsienen.

Wat wel opvalt is dat al deze geproefde champagnes een aroma hebben van toastbrood/brioche en zeker de Amour de Deutz.

Ik kende dit champagnehuis, doch had nog nooit Deutz gedronken. Het franse spreekwoord 'qui a bu, boira' zal bij mij toepassing vinden.
Nogmaals Mijnheer Leblicq : dank U voor de uitnodiging.

pers

06/09/2007 - reactie 
Reacties: 2  - Reageer

 

Heeft iemand de Knack van deze week ( 5.9.07) reeds gelezen en voornamelijk het artikel van de heer Van Hove :'Het fatsoen voorbij'?
Welke mug de heer Van Hove gestoken heeft weet ik niet, doch men kan zich toch vragen stellen omtrent het doel van dit artikel.
De heer Van Hove tracht de lezer te overtuigen dat bijna alle restaurateurs woekerprijzen bij de verkoop van hun wijnen hanteren en met flessen sjoemelen. Vervolgens verwijst hij naar een sopexa-enquête en hij zal tenslotte, in feite, stellen dat alle Italiaanse restaurants de wijnprijzen met factor 10 vermenigvuldigen. Dit is manifest de waarheid geweld aandoen en ik stel mij dan ook de vraag in welk Italiaanse restaurants deze 'journalist' vertoeft....
Er zijn m.i. , wat wijn betreft, 2 categorieën van restaurantbezoekers. De ene die er niet veel van af weet en zich zal houden aan de 'aangepaste wijnen' en de andere, die naargelang zijn koopkracht, al dan niet een dure wijn zal bestellen.
Elke wijnliefhebber,die zijn fles wijn betaalt, weet dat men de 'duurdere' wijn beter thuis drinkt. Excessen in de horeca vindt men altijd, doch men kan niet iedereen onder één noemer plaatsen.

Wat er ook van weze, dat de heer Van Hove eens naar Mechelen of Lier gaat, in de Folliez of de Cuistot : de wijnen worden er tegen meer dan redelijke prijzen verkocht. Dit geldt ook voor andere restaurants, doch teveel om op te noemen.
De Knack stelde enkele weken geleden een restaurant in Lokeren voor : de Orchidee : welnu de prijzen vermeld op de wijnkaart zijn daar ook heel redelijk.
Misschien heeft de heer Van Hove al eens gehoord van de heer Dagueneau ( Loire). Welnu er zijn restaurants ( o.a. in Kasterlee en Brussel) waar op de wijnkaart onlangs nog wijnen vermeld stonden, zoals de Pur Sang ( 91,00 €) en de silex ( 125,00 €). Als dit woekerprijzen zijn, dan weet ik het ook niet. Ik zeg niet dat deze wijnen zo'n bedrag waard zijn, doch rekening gehouden met de aankoopprijs, gaat het hier wel om heel redelijke door de restaurateurs gehanteerde verkoopprijzen.
Het fatsoen voorbij .... ja, maar bij wie?

wijn geproefd

01/09/2007 - rood 
Reacties: 0  - Reageer

 

wijn geproefdgisteren heb ik opnieuw een spaanse baltasar gracian 2002 ( 100 % granache) kunnen proeven. Producent in provincie Zaragoza , streek Calatayud, vallei van Perejiles, hoogte 758 m.
Twee jaar geleden was deze wijn nog gesloten, maar nu is alles versmolten tot één mooi geheel. Goede balans ( fruit : krieken, toets van peper nog steeds aanwezig). Alcohol : 13,5% maar niet overdreven. Zonder meer lekker.
Ben geen parker-adept, maar hij geeft wel 91 op 100.
Prijs kwaliteit uitstekend : zo'n fles kost zelfs geen 10,00 €!!

wijn geproefd

28/08/2007 - rood 
Reacties: 2  - Reageer

 

wijn geproefdZoals de zangeres Nadia zei : 'et c'est parti'.
Deze blog wordt aangemaakt om andere geïnteresseerde medemensen mede te laten genieten van mijn culinaire zoektochten, welke niet beperkt blijven tot wijnen, maar eveneens tot andere aspecten van ons bourgondisch leven, zoals restaurants, bieren, sterke dranken, enz...
Sommigen zullen niet akkoord gaan met mijn uiteenzettingen, doch so what. Dit maakt alles zo boeiend. Geuren en smaken verschillen en gelukkig maar.
Deze week een 'blason de l'évangile 1996' geproefd. Pomerol, 2e wijn van l'évangile, gelegen tussen Petrus en Cheval Blanc. Weinig over te schrijven. Het fruit had zijn biezen reeds genomen! Vandaar mijn stelling : alhoewel water tussen 75 en 90 % het belangrijkste bestanddeel van wijn vormt, waarna ethanol komt, ben ik van oordeel dat wijn fruitig moet zijn ( of minstens smaken). Oude wijn is dus niet aan mij besteed. Tot later.