Ikwilwijn.be
De centrale website voor de actieve wijnliefhebber
Jeveuxduvin.be Jeveuxduvin.be
Het beste van meer dan 30 handelaars
Wijnen zoeken
Oudere jaargangen
Handelaars
Handelaar zoeken

Mijn winkelwagentje
Zoek wijnen op naam:
  
Voor iedereen
Inloggen
Archieven
Snelnieuws
Blogs
Forum
Zoekertjes
Recepten
Wijn en gerecht
Alfabet
Links
Citaten
Boekenrubriek
Wijnbars
Proefnotities
Opleidingen
Quickpoll

De Basis
Algemeen
Wat is wijn?
Wijn bewaren
Wijn schenken
Wijn en gerecht - Algemeen

Voer voor specialisten
Thomas' hoekje

Vlaamse wijnblogdagen

Temperatuur-calculator
De ideale drinktemperatuur
Voor handelaars
Inloggen
Contacteer ons / Meer info


1 

Belgian Wine Personality

Belgian Wine Personality José Lemahieu Belgian Wine Personality of the Year

De Trofee van Belgian Wine Personality of the Year wordt dit jaar uitgereikt aan José Lemahieu van Ter Groene Poorte (Brugge). Voor deze vijfde toekenning van de Trofee baseren redactie en directie van Vino Magazine zich op de verwezenlijkingen in het voorgaande jaar (2012).

Voor het eerst wordt de trofee van Belgian Wine Personality of the Year toegekend aan een persoonlijkheid uit de wereld van de sommellerie en het onderwijs.

Het is moeilijk om naast de verdiensten van José Lemahieu, hoofdverantwoordelijke voor de wijnopleiding (7de jaar Drankenkennis-Sommellerie) Ter Groene Poorte, te kijken. Hij kneedde een hele generatie van topsommeliers en in 2012 werden zowat alle belangrijke sommellerieprijzen door zijn leerlingen en ex-leerlingen in de wacht gesleept. Beste Sommelier van België werd Steven Wullaert (sommelier bij Nuance**, afgestudeerd aan TGP in 2006). Jan Rots won de Wedstrijd Prosper Montagné (sommelier bij Brasserie Latem, TGP 2009) en Laureaat van de Belgische Copa Jerez werd Pieter Fraeyman (vroeger sommelier bij Hertog Jan***, nu Het Wijnhuis, TGP 2010). 2012 kon ook niet beter beginnen voor de pupillen van Lemahieu: op de 6 finalisten van de Beste Junior Sommelier kwamen er 4 uit Ter Groene Poorte. En jawel, Tim Theuns (7de jaars TGP) werd Beste Junior Sommelier van België.

José Lemahieu (59) genoot zelf een opleiding Drankenkennis-Sommellerie aan Ter Groene Poorte en studeerde af in 1973. Hij was graag aan de slag gegaan bij de Villa Lorraine (Brussel, indertijd ***), maar moest vrede nemen met een job als sommelier in Noord-Frankrijk, wat hij een geluk bij een ongeluk noemt: het gaf hem een helikopterkijk op de wijnwereld en de sommellerie. In 1976 werd hij maître-sommelier via het Sopexa-examen. Nadien begon hij in het ambitieuze Hotel Regina (Ieper) dat onder impuls van de flamboyante chef Paul Kerckhof en hemzelf een ster verwierf. Na het overlijden van Kerckhof vervoegde hij het lerarenkorps van Ter Groene Poorte (1994) waar hij tot vandaag de drijvende kracht is achter de sommelieropleiding.

Het interview met de nieuwe Belgian Wine Personality of the Year verschijnt binnenkort in Vino Magazine.

Historisch overzicht Belgian Wine Personality of the Year

Belgian Wine Personality of the Year 2009 – Justin Onclin

Belgian Wine Personality of the Year 2010 – Filip Verheyden

Belgian Wine Personality of the Year 2011 – Alfred Bonnie

Belgian Wine Personality of the Year 2012 – Carol Duval-Leroy

Belgian Wine Personality of the Year 2013 – José Lemahieu