Ikwilwijn.be
De centrale website voor de actieve wijnliefhebber
Jeveuxduvin.be Jeveuxduvin.be
Het beste van meer dan 30 handelaars
Wijnen zoeken
Oudere jaargangen
Handelaars
Handelaar zoeken

Mijn winkelwagentje
Zoek wijnen op naam:
  
Voor iedereen
Inloggen
Archieven
Snelnieuws
Blogs
Forum
Zoekertjes
Recepten
Wijn en gerecht
Alfabet
Links
Citaten
Boekenrubriek
Wijnbars
Proefnotities
Opleidingen
Quickpoll

De Basis
Algemeen
Wat is wijn?
Wijn bewaren
Wijn schenken
Wijn en gerecht - Algemeen

Voer voor specialisten
Thomas' hoekje

Vlaamse wijnblogdagen

Temperatuur-calculator
De ideale drinktemperatuur
Voor handelaars
Inloggen
Contacteer ons / Meer info


1 

Wat drinkt u bij uw feestmaal? Feestwijn?

Wat drinkt u bij uw feestmaal? Feestwijn?De ideale feestwijn is natuurlijk champagne. De bruisende belletjes geven steeds net dat beetje extra, maken het net wat leuker en gezelliger. Maar kan je de hele maaltijd door bij champagne blijven?

 Zijn er ook goede combinaties mogelijk tussen deze wijn en gerechten, mariages die zowel de champagne als het gerecht tot een hoger niveau tillen? We deden voor u deze zomer reeds de test met de champagnes van Piper Heidsieck. Keldermeester Régis Camus kwam de Belgische pers een update geven van de ontwikkelingen bij Piper en Charles Heidsiek, en koos hiervoor als locatie Comme chez Soi.

Dankzij communicatiebureau Oona konden we mee aanschuiven en genieten van het discours van Camus, de mooie champagnes die hij meebracht én de fijne keuken van Comme Chez Soi.

We kennen champagne vooral als aperitiefwijn, een glaasje bubbels uit het noorden van Frankrijk gaat er bij ons Belgen altijd wel in – we zijn in absolute cijfers de vijfde grootste afzetmarkt ter wereld, terwijl we per capita na Frankrijk de grootste verbruikers blijven. De ‘gewone’ cuvée Brut van Piper Heidsieck is hiervoor zeer geschikt: fris, levendig en hij doet wat ie moet doen: de honger aanscherpen.

Maar deze cuvée heeft voldoende vulling om ook perfect aan tafel zijn mannetje te staan, getuige de combinatie met een canneloni van lichtgerookte zalm met yuzu. Camus benadrukte dat hij niet meeloopt met de heersende trend om zo droog mogelijke champagnes te maken – deze cuvée bevat dan ook vrij veel restsuiker. Ook de blend is niet zo alledaags: minstens de helft tot 70% van de wijn bestaat uit pinot noir en slechts weinig pinot meunier – deze laatste kan volgens Camus niet goed ouderen.

De Rosé Sauvage, een rosé door assemblage (er wordt tot 20% rode wijn toegevoegd aan de cuvée brut) werd gecombineerd met zeebarbeel en Naamse slakjes. Deze combinatie was ok, maar ook niet meer dan dat – ik zou deze wijn liever bij een stukje gevogelte met smaak zien.

De Brut millésime 2006 was daarentegen een voltreffer met de kalfszwezerik met morieltjes en knolselder. De champagne is fris en levendig (en blijft zo binnen de huiststijl), maar is vooral zeer evenwichtig en complex. Mooie wijn!

En het werd alleen maar beter met de Cuvée Rare Millésime 2002. Deze werd geserveerd bij het dessert, maar kon net zo goed op zichzelf schitteren: een flinke schep brioche, exotisch fruit en een zekere kruidigheid. Topper (maar jammer genoeg met bijbehorende prijs)

En wat leerden we op de valreep nog van deze grote meneer (net voor de 8ste maal verkozen tot keldermeester van het jaar)? Gooi uw champagneflutes maar in de glasbak (met de coupes had u hetzelfde al twintig jaar geleden hetzelfde gedaan, hoop ik): champagne komt veel beter tot zijn recht in mooie wijnglazen.

Kunnen we besluiten dat champagne doorheen de hele maaltijd kan? Jazeker. Houd wel rekening met de verschillende types champagne en zorg vooral voor een frisse en levendige keuken!
En zou ik dit zelf ook effectief doen? Neen. Champagne is en blijft ideaal als aperitief, eventueel bij een eerste voorgerecht en bij of na het dessert. Bij krachtige gerechten zijn er betere combinaties mogelijk. Komt daar ook nog bij dat er - althans bij mezelf - na verloop een zekere saturatie optreedt, een wat opgeblazen gevoel (die belletjes, weet u...)