Ikwilwijn.be
De centrale website voor de actieve wijnliefhebber
Jeveuxduvin.be Jeveuxduvin.be
Het beste van meer dan 30 handelaars
Wijnen zoeken
Oudere jaargangen
Handelaars
Handelaar zoeken

Mijn winkelwagentje
Zoek wijnen op naam:
  
Voor iedereen
Inloggen
Archieven
Snelnieuws
Blogs
Forum
Zoekertjes
Recepten
Wijn en gerecht
Alfabet
Links
Citaten
Boekenrubriek
Wijnbars
Proefnotities
Opleidingen
Quickpoll

De Basis
Algemeen
Wat is wijn?
Wijn bewaren
Wijn schenken
Wijn en gerecht - Algemeen

Voer voor specialisten
Thomas' hoekje

Vlaamse wijnblogdagen

Temperatuur-calculator
De ideale drinktemperatuur
Voor handelaars
Inloggen
Contacteer ons / Meer info



Recepten - In samenwerking met [Mmmmh!]


 Caponata di melanzane in agrodolce

In het kader van de week van de smaak met als thema ‘groenten’, geven we u deze typisch Siciliaanse antipasto om al een beetje de zomer op te roepen…

Caponata di melanzane in agrodolce.
Lauwe auberginesalade met een zoetzure toets.

Ingrediënten :

2 aubergines
2 stengels selder
2 rode uien
3 tomaten
100 gr zwarte olijven
100 gr gezouten kappertjes
1 soeplepel pijnboompitten
1 soeplepel rozijnen
1 soeplepel suiker
1 soeplepel witte wijnazijn

Bereiding :

Snijd de aubergines in schijven en bestrooi ze met zout. Laat ze vervolgens uitlekken. De aubergines verliezen zo heel wat bitter vocht. Snijd ondertussen de ui fijn, hak de tomaten en de selder in kleine blokjes.
Droog de aubergines en frituur ze in goede olijfolie. Laat uitlekken in een vergiet.
Kleur de ui in een andere pan met wat olijfolie. Voeg er de tomaat en wat zout aan toe. Als de saus begint te dikken, voegt u er de kappertjes aan toe (eerst in water geweekt en goed uitgelekt), net als de selder, de ontpitte olijven, de pijnboompitten en de rozijnen. Laat alles nog enkele minuten pruttelen.
Snijd de aubergines in kubusjes en voeg ze toe aan de saus. Bestrooi met de suiker en laat alles op een hoog vuur karameliseren, terwijl u goed blijft roeren. Voeg de azijn toe en laat alles nog een tiental minuten sudderen tot de azijn verdampt is.


En wat drinken we daar nu bij?
In dit gerecht krijgen we een aantal hoofdsmaken die elkaar beïnvloeden. Enerzijds hebben we het zoete van de suiker en de rozijnen, anderzijds het zure van de azijn, de kappertjes en de tomaat en het lichtbittere van de aubergine en de olijven. Trachten deze complexiteit aan te vullen of zelfs te overtreffen zou teveel van het goede worden, dus moeten we op zoek naar een eerder eenvoudige wijn – bij groenten natuurlijk een witte wijn. We blijven vanzelfsprekend in Italië, zeker in het zuiden en misschien zelfs nog beter ook in Sicilië.
Eén van de betere producenten van het eiland is ongetwijfeld de Cantine Cos, die in hun Rami half om half greciano en inzolia blenden en opvoeden op tank. Deze wijn heeft enerzijds de frisse zuren die perfect bij de caponata passen, anderzijds ook voldoende vulling en aroma om net dat tikkeltje extra te geven (wat hier zeker niet makkelijk is, gezien de gebruikte azijn).
Te koop bij Cantucci voor nog geen 15 euro.
Iets verrassender is de Mongibel van Frank Cornelissen, de Vlaming die sinds begin 2000 naar de Etna trok om er zo natuurlijk mogelijke wijnen te maken. Hier vinden we flink wat wilde gisten in terug (een wijn voor gevorderden, dus), maar ook een fantastische diepte en een enorme complexiteit. U vindt deze wijn bij Divino voor een kleine twintig euro.
 




Archief recepten

  • Yam Woon Sen Luam Mit (Vermicellisalade met scampi en calamares)
  • Salade van avocado, varkenspoot en foie gras in een korfje van brikdeeg.
  • Eendenborst met koffie
  • Risotto met scampis en fijne groenten.
  • Caponata di melanzane in agrodolce


  •